Saturday, October 16, 2010

1st entry... ^_^

alhamdulillah...
akhirnye, dpt gakz bt entry kt blog nie lepas selesai sume urusan + dh x bz...hihihi....
so far xde ape2 pn nk tulis lg, br start enjin.. :D
minggu lepas br abis attachment kt hosp...alhamdulillah, dpt byk sgt info + smgt...
skrg tgh bz packing3 brg coz nk fly utk trs kn pjuangn di negara org..
doakn pjuangan + pjalanan hidup dirahmatiNya...ameen... ^_^

Wednesday, September 29, 2010

Me n Attachment Part II

4th day- Today I learned 2 more new technique in small operation room called as procedure room, one patient experienced left breast carcinoma effect her spine bone, how it happen? do your own research first b4 asking me. The patient was told by the specialist that she must undergoes biopsy and charcoal dressing during walking round..at 10 a.m in the morning I joined with staff nurse to make preparation for the tissue biopsy.Actually the procedure look easy, especially when the patient was anesthetic at her left breast that consist lump n also in right breast as a control specimen.But when the doctor try to reach her tissues,she suddenly feel pain until I help the doctor to hold her hand tightly. The procedure to make this biopsy need several item such as small operation knife (forgot the name), gauze, normal saline,alcohol, aspiration needle,mask and surgery gloves.

First of all, the alcohol was applied to the body part where the biopsy must be taken (to avoid contamination because all inside procedure room was sterilized including me), secondly, the anesthetic was applied to the left breast of patient ,then the doctor insert the aspiration needle and pull the trigger until sound "takk" be heard. That mean the tissues already be aspirate into the needle.After that Dr soaked the tissue into the container which contain normal saline. The biopsy was taken 3-4 time on each breast...after finish, I learned the Charcoal Dressing with the staff nurse...

At 12 o'clock, i followed H.O to observed the FNAC procedure in the general surgery room at level 1. At evening i feel quite boring coz lot of patient have been discharged yesterday including one makcik that i talk to her everyday...

Notes: Important thing during patient dealing is Pain Management. I take this note when I was walking around ward with General surgery Specialist, M.O and also H.O ( aku pun terjoin terase sekali when M.O and H.O kena Persoal dek Specialist yang Tegas,xpe latihan tuk H.O aku nnti)

Me n Attachment I

3rd day is the happy moment, patient discharged from hospital due to their normal health condition ...Today learn Suturing (almost 1 one hour stand up to finish) n also CVL (Central Vein Line) which consist of 2 type long (brachial a. to right atrium) n short (from Subclavian to Right Atrium)..this procedure take almost 1 n half hour to be done. A lot of patient suffered from appendicitis,gall stone pancreatitis n also Breast Carcinoma...Pain Management used is painkiller such as Pethidine and Tramal with dosage according to the patient BMI...after 4 pm, going up to pediatric to meet all sweet child at ward 8C

Sunday, July 11, 2010

YA RASULULLAH

video

(Ya Rasulallah...)
Kau masih tersenyum mengubat lara
Selindung derita yang kau rasa
Senyuman yang mententeramkan
Setiap insan yang kebimbangan

Hakikatnya, tak tertanggung lagi derita
Di pangkuan isterimu Humaira?
Menunggu saat ketikanya
Diangkat rohmu bertemu Yang Esa

Tangan dicelup di bejana air
Kau sapu di muka mengurangkan pedih
Beralun zikir menutur kasih
Pada umat dan akhirat

Dan tibalah waktu ajal bertamu
Penuh ketenangan jiwamu berlalu
Linangan air mata syahdu
Iringi pemergianmu

Oh sukarnya untuk umat menerima
Bahkan payah untuk Umar mempercaya
Tetapi iman merelakan jua
Bahawa manusia ?kan mati akhirnya

Tak terlafaz kata mengungkap hiba
Gerhanalah seluruh semesta
Walaupun kau telah tiada
Bersemarak cintamu selamanya

Ya Rasulallah
Kau tinggalkan kami warisan yang abadi
Dan bersaksilah sesungguhnya
Kami merinduimu


Tuesday, June 22, 2010

Journey of Our Heart

Alhamdulillah , Praise to ALLAH S.W.T at last ourheartogether blog was ready to publish... Hope this blog can give a lot of important information and knowledge to everyone! InsyaALLAH...

I'm willing to learn and will receives any (+) comments, at least all of us can share it together. By the way, be yourself wherever u go! Salam

Habbatus Sauda & Kajian Tokoh Perubatan


"Di Dalam Habbatus Sauda terdapat ubat bagi segala penyakit kecuali As-sam (Kematian)"

( Hadis Sahih Bukhari)



NILAI PEMAKANAN

Mengandungi:

1. Monosaccharides ( 1 molekul gula ), dalam bentuk glukosa,

2. rhamnose,xylose, arabinose

3. Komponen polysaccharide yang tidak berkanji – sumber penting bagi diet serat

4. Asid lemak( linoleic dan asid linoleic), tidak boleh dihasilkan oleh badan, perlu dapatkannya dari sumber makanan.

5. 15 asid amino ( termasuk 8 daripada asid amino yang penting), ia tidak
boleh disintesis dalam badan kita dalam kuantiti yang mencukupi,
perlu dapatkannya daripada sumber makanan.

6. Ariginine – penting untuk pertumbuhan bayi

7. Karotene-apabila diposes oleh hati menjadi vitamin A, mempunyai ciri-

ciri anti kanser

8. Kalsium, besi, natrium dan kalium – pelbagai fungsi enzim.



1.KANUN PERUBATAN IBN SINA


· Ibnu Sina ( 980 – 1037 ), dengan karya terbesarnya Qanun fi Tibb (The Canon of Medicine) yang paling terkenal dalam ilmu perubatan Timur & Barat menyatakan Habbatus Sauda’ merangsang tenaga dan membantu memulihkan kepenatan dan semangat. Ibnu Sina bukan sahaja penyambung kaedah Perubatan Yunani yang dipelopori oleh Hippocates, malam dia telah berjasa dalam memperbaiki lagi kaedah ini

· Dalam Kanun Perubatan (The Canon of Medicine) Ibnu Sina (980-1037 Masihi) mengatakan bahawa Habbatus Sauda’ adalah bijirin yang sangat merangsang tenaga badan dan sangat membantu dalam kelelahan kronik, kehilangan semangat serta memberikan kesan therapeutic pada gangguan pencernaan, penyakit puan, dan system pernafasan”.

· Dalam sistem perubatan di Greco-Arab atau Unani-Tibb, yang berasal dari Hippocrates, Galen dan Ibnu Sina, Habbatus Sauda’ merupakan penyembuh yang sangat bernilai dalam mengubati masalah sistem penghadaman dan masalah hati (liver hepatic) yang dianggap pada masa itu disebabkan oleh ketidakseimbangan humor. Humor adalah 4 unsur yang menjadi asas kepada prinsip perubatan yunani kuno ( 4 unsur darah, kahak, cecair hempedu kuning, dan cecair hempedu hitam). Ini ialah prinsip asas perubatan Hippocrates yang dikatakan bapa perubatan moden itu.

· Walau bagaimana pun prinsip ini telah dibuktikan kesilapan dan kesalahannya oleh sains perubatan moden. Antara prinsip yang masih digunapakai hingga kini ialah kaedah clinical diagnosis (pemeriksaan tandatanda dan symptom untuk mencari punca dan sebab penyakit) dan perawatannya.

· Ibnu Sina (980-1037), dalam karya terbesarnya “The Canon of Medicine”, yang dianggap banyak orang sebagai buku paling terkenal di dunia perubatan, baik di Timur atau di Barat, menyatakan Habbatus Sauda’ bermenfaat “meransang tenaga dalam badan dan membantu penyembuhan dari kelelahan atau kurang semangat”.




2. PENGASAS PERUBATAN MODEN HIPPOCRATES


· Hippocrates, Ahli Perubatan Yunani Kuno, yang dianggap sebagai pengasas perubatan moden masakini. Dia telah menggariskan kaedah dan prinsip yang masih lagi digunapakai oleh perubatan moden masakini begitulah sumbangan besar tokoh ini. Hari ini setiap doktor mestilah mengangkat sumpah Hippocrates, sebelum dapat mengamalkan perubatan (medical practice). Hippocrates menyarankan penggunaaan Habbatus Sauda’untuk mengembalikan kecergasan, tenaga dan kesegaran serta mengatasi kelelahan tubuh dan mental.



3. ALBIRUNI PAKAR KETIMURAN ZAMAN PERTENGAHAN


· Al Biruni (973-1048), Seorang Pengkaji Tamaddun Cina dan India, telah menyebutkan bahwa Habbatus Sauda’ telah dipakai oleh orang-orang Cina dan India sebagai bahan nutrition/pemakanan sejak abad 10. Al-Biruni menegaskan bahawa Habbatus Sauda’ digunakan sebagai bijirin penuh berzat semasa kurun ke sepuluh dan kesebelas.